Gazi Üniversitesi mezunlarını uğurluyor. Gazi Eğitim Fakültesi, 2023-2024 eğitim-öğretim yılı mezuniyet töreni coşkuyla kutlandı.
Mimar Kemaleddin Salonu’nda gerçekleştirilen açılış törenine Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Yücel Gelişli, Prof. Dr. Ramazan Bayındır, Gazi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mahmut Selvi, Dekan Yardımcıları Prof. Dr. Yasin Ünsal ve Prof. Dr. Serkan Koşar, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan tören, Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi, Şef Sayın Prof. Dr. Mehmet Efe yönetimindeki Gazi Gençlik Orkestrası tarafından icra edilen müzik dinletisiyle devam etti. Dinletinin ardından Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Prof. Dr. Mehmet Efe’ye Üniversitemizin ağaçlandırma çalışmaları kapsamında Prof. Dr. Fuat Sezgin Ormanı’na adına dikilen fidan sertifikasını takdim etti.
Mezuniyet töreninin açılışında konuşan Gazi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mahmut Selvi, bugün burada, eşsiz ve güzel ülkemizin millî eğitim ordusuna çok önemli hizmetler verecek olan öğretmen adaylarımızı mezun etmenin gururunu yaşadıklarını söyledi.
Ulu önderimiz, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, Türk millî eğitimini, her düzeyde bilim ve tekniğin belirlemesi üzerinde, her zaman ısrarla durduğunu belirten Prof. Dr. Selvi, Türk milletinin siyasî, sosyal ve ekonomik hayatında bilimin hâkim olduğu gibi eğitimde de, bilim ve tekniğin rehberliğinin kabul edildiğini ifade etti. Prof. Dr. Selvi, bu bakımdan, Atatürk’ün 1924’te Samsun’daki konuşmasında yer alan “Dünya’da her şey için medeniyet için hayat için muvaffakiyet için en hakiki mürşit ilimdir, fendir. İlim ve fennin haricinde mürşit aramak gaflettir, cehalettir, dalalettir” sözlerinin çok anlamlı olduğuna değindi.
Türk millî eğitimin amaçlarının, daha Kurtuluş Savaşı sırasında Atatürk tarafından konulmaya çalışıldığını anlatan Dekan Prof. Dr. Selvi, Atatürk’ün 1922’de, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni açarken yaptığı konuşmasındaki, şu sözlerinin önemine vurgu yaptı: “Efendiler! Yetişecek çocuklarımıza ve gençlerimize, görecekleri tahsilin hududu ne olursa olsun, en evvel ve her şeyden evvel, Türkiye’nin istiklâline, kendi benliğine ve millî geleneklerine düşman olan bütün unsurlarla mücadele etmek lüzumu öğretilmelidir.”
İnsanın amacının, hangi meslek ya da alanda olursa olsun, toplumda güvenilirlik ve saygınlık yaratmak olduğunu kaydeden Prof. Dr. Mahmut Selvi, sürekli başarı ve mutluluğun buna bağlı olduğunun altını çizdi. Prof. Dr. Selvi, sosyal yaşamın, çok zaman yazılı olmayan fakat derlenmesi mümkün olan kuralların ayrıntılarında belirlendiğini dile getirdi.
İnsanların özel hayatlarında ve yaptıkları görevin özelliğinden dolayı görgü-nezaket kurallarına önem vermelerinin, bireysel hayatın daha uyumlu ve düzenli olmasının yanında, iş ve toplum arasında sağlıklı bir ilişkinin kurulmasına yardımcı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Selvi, “Nezaket kurallarının en önemli unsuru olan Selam, değişik din ve kültürlerde; “barış, güven, huzur, sağlık, uzun ömürler dilemek”, anlamını taşır. Selam; binlerce yıl önce yaşamış olan ilkel toplumların oba, kabile içinde kullandıkları ulusal bir parola idi. Selamın iletişimdeki rolü unutulmamalıdır. Türk toplumunda selamlaşma ritüeli gerçekleştirilirken bu eylemin karşılıklı olması her yüzyılda önemli olmuştur” diye konuştu.
21. yüzyılda sosyal beceri kazanım dünyasında selamın iletişimdeki unsurlarından komşuluk kültürünün de günümüzde çok daha önemli kılınması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Selvi, şunları dile getirdi: “Öğretmen adayları olarak sizler, Değerli Gazi Eğitimliler, topluma örnek teşkil edeceksiniz. Komşuluk kültürü; mevcut kültürün paylaşılması ve sonraki nesillere aktarılması bakımından kültürün asli unsuru; toplumsal ve mekânsal yakınlığın öznesi olarak bir yerleşimin temel yapı taşı; zamanın şahidi ve toplumsal değişimin aynasıdır. Komşu, Komşuluk; Eski Türkçede 8.yy’dan günümüze değin kullanılan ve öğretisi olan bir sözcüktür. Sevgili Gazi Eğitimliler; Empati düşünce yapısına sahip, Hoşgörülü ve Tevazu sahibi (Mütevazı-Alçak Gönüllü) olmak her yüzyılda çok değerliydi. Ancak küreselleşme süreciyle değişim yaşayan dünyamızda etkili iletişimin çok daha önemli olduğunu hiçbir zaman unutmamalıyız. Nazik ve iyi insanların bile kendi dışında insanlardan edineceği çok şey vardır. Görgü-nezaket, dış dünyadan soyutlanamaz ve değişen hayat koşulları, görgüyü-nezaketi etkilemektedir. Bunları görmenin yolu dikkatli ve gözlemci olmaktan geçer.”
“1926’dan Bir Asra Doğru” Üniversitemizin, Türkiye Cumhuriyetinin eğitim sevdalısı eğitimcilerin bıraktığı mirasa sahip çıktığının üzerinde duran Prof. Dr. Mahmut Selvi, çağın ihtiyacı olan bilgi ve beceriler kazanmış öğretmenler yetiştirerek, bu mirası, örnek üslubuyla geleceğe, gelecek nesillere, taşımaya gayret ettiklerini belirtti.
Dekan Prof. Dr. Mahmut Selvi, konuşmasını şöyle tamamladı: “Eşsiz Vatanımda, şanlı Türk Bayrağımın dalgalandığı her yerde, öğretmenlik yaparak, güzel Vatanımıza ve yüce Türk Milletimize kutsal görevini yapmanın gururunu yaşayacak kıymetli öğretmenlerimiz, Öğretmen Marşı’nın “Şanlı yurdum, her bucağın şanla dolsun; Yurdum, seni yüceltmeye antlar olsun.” mısraları kutsal mesleğinizde rehberiniz olsun. Bu kutsal yolunuz açık ve aydınlık olsun… Bu eşsiz yolculuğunuzda sevgi ve saygı rehberiniz olsun…Hepinize sevgilerimi ve saygılarımı en içten duygularımla sunuyorum.”
Açılışta konuşan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız, “Bugün Gazi Eğitim Fakültesinde yetişmiş geleceğin kıymetli ve nitelikli öğretmenlerini mezun etmenin ayrıcalığını taşımak bizler için çok büyük bir şereftir” dedi.
Ulu önderimiz, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, 1921’de daha Kurtuluş Savaşı sona ermeden, Ankara’da Maarif Kongresi düzenlediğini hatırlatan Prof. Dr. Yıldız, bu kongrede, gelecekteki Türk millî eğitiminin ilkelerinin belirlendiğini anlattı. O günlerde milleti aydınlatan, kurtuluş mücadelesine büyük destek sağlayan, cepheden cepheye koşan kahramanların içerisinde, öğretmenlerin de olmasının, Atatürk’ün dikkatini çektiğini belirten Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, “Gelecekteki kurtuluşumuzun büyük önderleri” olarak selamladığı öğretmenlere duyduğu derin saygıyı, şu sözlerle dile getirdiğini ifade etti: “Silahıyla olduğu gibi dimağıyla da mücadele zorunda olan milletimizin, birincisinde gösterdiği kudreti ikincisinde de göstereceğine asla şüphem yoktur” diye konuştu.
Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, konuşmasına şöyle devam etti: “Atatürk, 1 Mart 1923’te Türkiye Büyük Millet Meclisini açış konuşmasında, ‘Okullarda öğretim vazifesinin güvenilebilir ellere teslimini, memleket evladının, o vazifeyi kendine hem bir meslek hem de bir ideal sayacak üstün ve saygıdeğer öğretmenler tarafından yetiştirilmesini sağlamak için öğretmenlik, diğer serbest ve yüksek meslekler gibi derece derece ilerlemeye ve her hâlde refah sağlamaya uygun bir meslek hâline getirilmelidir’ sözleriyle bir ülkenin kalkınmasında temel unsurun insan ve o insanın eğitimi, eğitimde de temel faktörün öğretmen olduğunu ifade etmiştir. Bir toplumda insanların yetişmişlik düzeyi, öğretmenlerin yetişmişlik düzeyiyle orantılıdır.”
Atatürk’ün 1933 yılında, “Müsbet bilimlerin temellerine dayanan, güzel sanatları seven, fikir terbiyesinde olduğu kadar beden terbiyesinde de kabiliyeti artmış ve yükselmiş olan faziletli, kudretli bir nesil yetiştirmek ana siyasetimizin açık dileğidir.” sözleriyle vatanın ve milletin gerçek kurtuluşunu, eğitimden ve bu eğitimi verecek öğretmenlerden beklediğini dile getirdiğini söyleyen Prof. Dr. Yıldız, “Atatürk’ün yıllar sonra, “Cumhurbaşkanı olmasa idiniz, ne olmak isterdiniz?” sorusuna “Millî Eğitim Bakanı olarak eğitim davasına hizmet etmek isterdim” diye cevap vermesi bile, eğitimi millet hayatında ne kadar önemli bir etken olarak gördüğünün işaretidir” şeklinde konuştu.
Bir eğitim ordusu yetiştiren Gazi Üniversitesinin; eğitimde liderliğin, güvenilir ve doğru bilginin adı olduğunun altını çizen Prof. Dr. Musa Yıldız, öğrencilere şöyle seslendi: “Sizler, yüreklerinizde GAZİLİ olmanın coşkusunu ve gururunu yaşayacaksınız. Burada kazandığınız bilgi, beceri ve değerleri, güzel ülkemin güzel insanlarıyla paylaşacaksınız. Buna inanıyorum ve sizlere güveniyorum. Başöğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve onun önderliğindeki eğitim ordusunun gösterdiği yolda; vatan, millet, bayrak sevgisi ve görev inancı ile yılmadan, yorulmadan görevinizi başarmanın mutluluğunu sizler de hissedeceksiniz. Güzel Vatanımda, şanlı Türk Bayrağımızı dalgalandırıp yıllarca öğretmenlik yaparak, vatanımıza ve milletimize görev yapmanın gururunu, onurunu yaşayacak kıymetli mezunlarımız, geleceğin GAZİLİ öğretmenleri, eğitim sevdalısı olarak gerçekleştireceğiniz kutsal görevinizde, durmadan koşarak gittiğiniz kutsal yolculuğunuzda başarılar diliyorum. Öğretmen Marşı’nın şu mısraları kulaklarınızda her daim çınlasın. “Candan açtık cehle karşı bir savaş, Ey bu yolda ant içen genç arkadaş! Durma durma koş.”
Törende, mezun olan öğrenciler adına Gazi Eğitim Fakültesi 4.sınıf öğrencileri Ceren Aydemir ve Sevgili Necdet Damar konuşma yaptı.
Gazi Üniversitesi, Gazi Eğitim Fakültesinin Flamasının Devir Teslim töreninden sonra ise ödül törenine geçildi. Fakülteyi dereceyle bitiren öğrencilere yaptıkları konuşmanın ardından ödülleri verildi.
Programda, akreditasyon belge takdim töreni de yapıldı. EPDAD Öğretmenlik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği tarafından akredite edilen lisans programları Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü Biyoloji Eğitimi Ana Bilim Dalı, Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü Fen Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı, Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı ve Özel Eğitim Bölümüne belgeleri verildi.
Belgeler, Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız tarafından Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü Biyoloji Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hikmet Türk Katırcıoğlu, Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü Fen Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ergin Hamzaoğlu, Özel Eğitim Bölüm Başkanı Prof. Dr. Necdet Karasu ile Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fatma Açık’a takdim edildi.
Mimar Kemaleddin Salonu’nda düzenlenen “Gazi Eğitim Fakültesi 2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı Mezuniyet Töreni", 11-13 Haziran tarihleri arasında Gazi Konser Salonu’nda düzenlenecek fakülte bölüm/ana bilim dallarının mezuniyet törenleriyle devam edecek.
Tüm mezunlarımızı tebrik eder, başarılarınızın devamını dileriz.
Rektörümüz Prof. Dr. Uğur Ünal, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Görüşmeler Gerçekleştirdi
İş Sağlığı ve Güvenliği Üst Kurul Toplantısı Yapıldı
Gazi Üniversitesi Akademisyenler ve İdari Personel Türk Sanat Müziği Korosu Müzik Ziyafeti Sundu
Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici, Rektörümüz Prof. Dr. Uğur Ünal'ı Ziyaret Etti
“Gazi Üniversitesi 2023 Yılı En Başarılı Doktora Tezleri Ödül Töreni” Gerçekleştirildi
Görüş, istek ve değerlendirmelerinizi bize iletin.