Üniversitemiz Personel Dairesi Başkanlığı Eğitim Şube Müdürlüğü tarafından akademik ve idari personelimize yönelik olarak düzenlenen "Türk Dünyasının Öncü Bilim İnsanları" adlı seminerlerinin 27’incisi gerçekleştirildi. Seminerde, Türkiye’de bilim tarihçiliğinin yerleşmesini sağlayan Ord. Prof. Dr. Aydın Sayılı ele alındı.
Çevrim içi olarak yapılan seminerin moderatörlüğünü Eğitim Şube Müdürü Ayça Tunçay üstlenirken, programda eğitmen olarak Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Felsefe Bölümü Bilim Tarihi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Melek Dosay Gökdoğan yer aldı.
Açılışta söz alan Eğitim Şube Müdürü Ayça Tunçay, 2024 yılında 27’nci "Türk Dünyasının Öncü Bilim İnsanları" seminerini düzenlediklerini ifade etti. Programın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür eden Eğitim Şube Müdürü Ayça Tunçay, sonrasında sözü sunumu yapmak üzere Prof. Dr. Melek Dosay Gökdoğan’a bıraktı.
Programa Aydın Sayılı’nın kim ve neden önemli olduğundan bahsederek başlayan Gökdoğan, sonrasında eserleri hakkında bilgiler verdi. ‘Uluğ Bey ve Semerkand'daki İlim Faaliyetleri Hakkında Gıyaseddün-i Kaşi'nin Mektubu’ adlı Farsça eserin o zamana kadar bilinmeyen Semerkand rasathanesi ve medresesi hakkında bilgiler içerdiğini anlatan Prof. Dr. Dosay Gökdoğan, ‘Abdülhamid İbn Türk'ün Katışık Denklemlerde Mantıki Zaruretler Adlı Yazısı ve Zamanın Cebri’ adlı eserin de Türklerin bilime katkıları açısından çok önemli olduğunu kaydetti.
Prof. Dr. Melek Dosay Gökdoğan, Aydın Sayılı’nın doktora tezinin önemli bir kısmının yer aldığı, yayınlandığında büyük yankı uyandıran ve defalarca baskısı olan ‘Observatory in İslam’ adlı eserinin önemini belirtti. Sayılı’nın ‘Hayatta En Hakiki Mürşit İlimdir’ eserinin ismini, Atatürk’e duyduğu şükrandan dolayı verdiğine vurgu yapan Melek Dosay Gökdoğan, ‘Copernicus and His Monumental Work’ eseri için Polonya Hükümetinin Aydın Sayılı’ya Kopernik madalyası verdiğini söyledi.
Aydın Sayılı’nın öğrencisi olarak hocasını anmak ve anlatmak fırsatına sahip olduğu için mutluluk duyduğunu dile getiren Prof. Dr. Melek Dosay Gökdoğan, ona çalışmalarından dolayı minnettar olduğunu ifade ederek sözlerini bitirdi. Program, soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.
Programı izlemek için tıklayınız.
Rektörümüz Prof. Dr. Uğur Ünal, Türkiye-Umman Bilgi Diyaloğu Sempozyumu’na Katıldı
“Erasmus+ KA171 Proje Yazım Eğitimi ve Başarılı Projeler Deneyim Paylaşımı” Gerçekleştirildi
Rektörümüz Prof. Dr. Uğur Ünal, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Görüşmeler Gerçekleştirdi
İş Sağlığı ve Güvenliği Üst Kurul Toplantısı Yapıldı
Gazi Üniversitesi Akademisyenler ve İdari Personel Türk Sanat Müziği Korosu Müzik Ziyafeti Sundu
Görüş, istek ve değerlendirmelerinizi bize iletin.